Lär känna Göteborgs digitala tvilling

  • 13 mars, fredag - 07:30-08:45
  • Lindholmspiren 3-5

I höstas kom nyheten om att Göteborg får en digital tvilling. Fredag 13 mars har du möjlighet att lära dig mer om detta verktyg när Älvrummet bjuder in till en frukostföreläsning i ämnet. Eric Jeansson som är geodatastrateg på Göteborgs stadsbyggnadskontor håller i föreläsningen.

– Den digitala tvillingen är en 3D-kopia av hela kommunen där byggnader, gator, lyktstolpar, träd, planteringar och skog, ja, allt som finns i verkligheten, har sin digitala motsvarighet, säger Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret.

Genom den digitala tvillingen blir det möjligt att studera staden utifrån olika perspektiv. Bland annat går det att förutse och planera en simulerad framtida funktion eller händelse i staden, till exempel i stadsbyggnadsfrågor eller för att rusta Göteborg mot klimatförändringarna. Den digitala tvillingen blir också ett bra hjälpmedel i dialogen med göteborgarna när det gäller kommande förändringar i staden.

– Vi ser att stadens utmaningar ständigt ökar i takt med klimatförändring, segregation och samhällets komplexitet i stort. Vi behöver därför bättre metoder för att beskriva, förstå, planera och styra staden, säger Eric Jeansson.

Tekniken bygger på spelmotorn Unreal Engine. Det är samma teknik som några av de mest populära tv- och datorspelen bygger på, till exempel Fortnite.

Läs mer om Göteborgs digitala tvilling

 

Evenemanget är kostnadsfritt. Ingen anmälan krävs men markera gärna i evenemanget på Facebook om du kommer!